Guanyadors del Certamen de composició “Palabras en el pentagrama” de la UNED

integrantes del proyecto L'Aire

A banda de treballar en el camp de la música folk i la tradició sefardita, el repertori d’Evoéh també ofereix temes inèdits composats per Jesús Olivares, guitarrista i compositor de la formació. Algunes de les seves creacions han estat premiades en diferents concursos i entre ells destaca el guardó del I Certamen de composició “Palabras en el pentagrama” 2019 organitzat per la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) per la cançó Un rossinyol cantava.

La majoria dels temes propis d’Evoéh posen música als versos de reconeguts poetes, però també n’hi ha alguns altres que parteixen de textos originals. Aquest és el cas de la cançó premiada Un rossinyol cantava, que es basa en un poema del mateix Jesús Olivares i que ens parla de com n’és d’important que cada individu exerciti la seva capacitat d’autocrítica i de reflexió per vèncer els prejudicis i les situacions d’intolerància i odi que malauradament encara es manifesten a la nostra societat. Un elogi a la vida, un cant a l’esperança, reconegut pel guardó de la categoria general d’una edició del Certamen “Palabras en el pantagrama” que proposava treballar al voltant del concepte “Anatomia del terror” per repensar la presència del terrorisme a Europa.

El jurat del certamen va distingir la cançó per la seva al·legoria al rossinyol i la seva connexió amb la tradició musical popular catalana (en referència a la cançó El rossinyol) com a element protagonista, que representa l’esperança davant d’un món obscur, carregat de violència i odi. El jurat va valorar també molt positivament que el treball de l’arranjament jugués amb un arpegi subdividit i que això portés a rememorar el propi cant d’un rossinyol. Així mateix, van destacar que la veu i la instrumentalització de la peça evoquessin emocions i sentiments positius.

La cançó va ser composada per a set instrumentistes i interpretada per Ariana Barrabés (cant), Lucía Salgado (oboè), Natàlia Brzewska (violí), Arabela Fernández (viola), Mariona Tuset (violoncel), José Luís Garrido (bateria) i el mateix Jesús Olivares (guitarra).

Primeres mostres del nou projecte L’Aire.

Un rossinyol cantava forma part del projecte L’AIRE, un treball que proposa una reinterpretació dels cants tradicionals catalans recollits per Felip Pedrell a través d’un viatge entre el flamenc, la fusió, la música moderna i la clàssica. Aquest projecte multidisciplinar va rebre el suport d’una de les beques Agita que concedeix l’Ajuntament de Figueres per fomentar la creació artística i gràcies a això, aviat es presentarà com a nou disc de la formació.

El guardó “Palabras en el pantagrama” 2019 significa un valuós reconeixement al treball de composició de Jesús Olivares i a la tasca creativa d’Evoeh, però la major satisfacció de totes és poder compartir Un rossinyol cantava amb tots vosaltres, així que aquí la teniu.

Un rossinyol cantava, cançó original de Jesús Olivares

Deixa un comentari