“Rituales del Amor” Sefardita

Rituales del Amor

Nou disc de Evoéh inspirat en la Música Sefardita

 

Aquest treball no seria possible sense la immensa dedicació de la doctora Susana Weich-*Shahak. La seva gran labor ha fet que moltes persones en el món coneguem de primera mà aquest tresor de llegat musical: la tradició oral sefardita. Hem estudiat les seves publicacions de dalt a baix, les hem omplert d’anotacions, idees, retallades… A partir d’aquí, hem reelaborat partitures, esbossos d’arranjament, proves amb cada instrument, etc.

A continuació teniu més informació sobre la seva bibliografia:

http://www.editorialalpuerto.es/autores/weich-shahak-susana/1193/

https://www.elargonauta.com/libros/romancero-sefardi-de-marruecos/978-84-381-0509-2/

Rituales del Amor

Rituals de l’Amor és el cinquè disc d’Evoéh i el segon inspirat en la música sefardita de tradició oral. En concret, aquest treball recull gran quantitat de melodies de tradició oral sefardita que pertanyen als rituals de noces i tot el que els envolta.

La tradició Oral Sefardita

El llegat oral sefardita beu de la seva clara arrel hispana, manté la seva identitat jueva i es fusiona amb totes aquelles tradicions que ha anat trobant a la vora de la mar. En concret, la part més oriental del Mediterrani i el nord del Marroc.

Per a més informació sobre la música sefardita de tradició oral i el nostre treball amb ella, podeu consultar en el nostre blog:

https://evoeh.es/es/musica-sefardi/

Les Noces Sefardites i la seva importància musical.

El quidusín (que literalment significa santificació) és el casament, el seu terme tradicional jueu. El repertori que l’embolica és el més ampli de tot el llegat poètic-musical sefardita, per la seva importància i per l’enorme quantitat de rituals i esdeveniments que ho componen.

El present treball està inspirat en aquesta tradició. En 2016 publiquem “Cantadme galanica: La màgia en la veu de la dona sefardita”, però amb una estètica i un criteri molt diferents, més pròxims al jazz.

A continuació teniu l’enllaç al disc de Cantadme galanica i un vídeo que mostra l’estil del qual va ser el nostre primer disc dedicat a la tradició oral sefardita.

https://evoeh.es/es/discografia/

 

Igual que en aquest disc anterior, continuem tenint present la importància de la dona en la transmissió d’aquests cants. De fet, en rituals com el bany de la núvia, la presència era exclusiva femenina. És per això que el nostre treball, encara que no el reflecteixi en el seu títol, continua retent homenatge a la màgia en la veu de la dona sefardita.

Rituales del Amor con nuevos instrumentos

Ariana Barrabés RomeoAziz Samsaoui i Jesús Olivares Heredia som els artífexs de “Rituales del Amor”. Aquest trio d’intèrprets reflecteix la formació de músics professionals típica que era contractada per a celebrar les noces sefardites, a saber: llaüt, qanun i percussió.

_

Musica Sefardí de Boda.

A més d’aquests tres instruments, hem volgut donar més riquesa rítmica a aquest enregistrament incloent altres timbres instrumentals i també d’altres col·laboracions. Escoltareu també cors femenins, arpa cèltica, tambor parlant, carcabas, ngoni, daf persa, pandero quadrat de Peñaparda i un llarg etcètera.

Dedicatòria especial de Rituales del Amor.

Rituales del Amor vol ser també un homenatge a les persones que s’emocionen amb la música, que riuen en ballar i que ploren quan són ferits per versos que els sobrepassen. Que, fins i tot a vegades, ja no recorden res, excepte la cançó que se’ls va clavar en el cor al costat del seu primer amor. És a dir, a aquestes persones que han pres la música com un tresor. Que ho han transmès, de generació en generació, encara a través de les pitjors adversitats.

Escolta Rituales del Amor Sefardita en el següent enllaç:

 

Deixa un comentari