Curs d’iniciació al cant sefardita de tradició oral
CU R S D’I N I C I A C I Ó A L
C A N T S E F A R D I T A
D E T R A D I C I Ó O R A L
(Història, ritmes i melodies)
“E venían muchas doncellas e otras
Mujeres a tañer y bailar a las siete noches…
e tañían panderos”
(Véase Levine Melammed 1989).
Aquests Cursos són impartits per la nostra cantant i percussionista Ariana Barrabés Romeo.
(La Puebla de Roda, Huesca 1980)
Llicenciada en música moderna i jazz pel Conservatori Superior Taller de Músics de Barcelona. Va dedicar la seva tesina i projecte final de grau a la tradició oral sefardita. Aquest projecte, dirigit pel doctor en musicologia Santiago Galán, va obtenir la més alta qualificació de la seva promoció.
De molt jove, va créixer envoltada de cants de tradició oral (jotes, alalás, cobles, flamenc, etc.) i es va especialitzar en el cant sefardita, gràcies a les grans estudioses de la matèria com la musicòloga, reconeguda internacionalment, Susana Weich-*Shahak; la cantant Ellen Gould Ventura; la catedràtica, experta en literatura sefardita, Paloma Díaz-Mas i un llarg etcètera.
La seva curiositat sobre la capacitat vocal i estilística de la veu humana ha fet que s’endinsi en estils tan variats com el cant gregorià amb Paloma Gutiérrez del Rierol, contemporani al costat de Alessandra Patrucco i jazz amb Bob Stoloff, entre altres.
Cantant i percussionista influenciada pels ritmes i instruments del nord d’Espanya i d’Orient mitjà (bendir, pandereta, pandero quadrat), combina el cant i la percussió enriquint un a l’altre. Ha estudiat aquests instruments amb grans percussionistes com Pedro Estevan, Abdelaziz Khodari, Bijan Chemirani i Glen Vélez.
Enamorada de la tradició oral de tots els pobles, especialment de la riquesa que conté la sefardita, reivindica la necessitat de cantar en diferents idiomes i com més estils millor, per a conèixer la grandesa de la capacitat sonora de la veu humana.
PRESENTACIÓ
Vine a conèixer la música de tradició oral sefardita més enllà de la invenció col·lectiva de la llegenda.
Introducció als ritmes i les cançons que, a través dels segles, van ser transmesos de generació a generació per dones que atresoren aquest immens repertori. Cançons que pertanyen a una cultura gresol que ha begut de les seves arrels hispanes, de la seva condició jueva i de la mescla amb tots els pobles del Mediterrani amb els quals va conviure després de la seva expulsió en 1492.
Dirigit a dones a les quals els agradi cantar i tinguin curiositat per la percussió i els cants tradicionals en grup.
Coneix la MÀGIA en la VEU de la DONA SEFARDITA.
DISCOGRAFIA AMB EVOÉH
Discografia amb Evoéh, grup fundat per Ariana i Jesús Olivares Heredia.
El seu tercer i cinquè disc estan íntegrament dedicats a la tradició oral sefardita. El tercer fusionat amb jazz i fruit del projecte final de carrera de la cantant i el cinquè amb una estètica més tradicional mediterrània.
2021 RITUALES DEL AMOR – Música sefardita i els seus cants de Noces.
2019 ÁRBORE DA VIDA – Rosalía de Castro i els cants tradicionals gallecs.
2016 CANTADME GALANICA – La màgia en la veu de la dona sefardita.
2015 EL POETA DEL VIENTO – Homenatge a León Felipe.
2012 CADÈNCIES – Miguel Hernández, Lorca i Falla.
FONTS I REFERÈNCIES
Tot es basa en les profundes i laborioses recerques de la prestigiosa doctora Susana Weich-*Shahak sobre la tradició oral judeoespanyola, que comenta de l’Ariana Barrabés:
“Es una alegría para mí ver que el trabajo que hago tiene frutos. Porque la idea de esto no es que esté almacenado y catalogado en la fonoteca, como lo está, si no que reviva en las voces jóvenes. Creo que ahí donde estén los informantes estarán satisfechos de ver que tienen vida la música, las canciones y las emociones…siguen viviendo en las voces de ustedes, así que ¡adelante! Me alegra mucho. En todas las reelaboraciones que hacéis, se ve que tratáis el repertorio con respeto y con amor. Eso es muy importante. Además de la hermosa voz y la musicalidad del acompañamiento, tratar cada canción con cariño, con respeto y con gusto, vale mucho. ¡Felicidad!”
EL CURS
Una experiència activa i participativa per a aprendre els fonaments de la música sefardita, experimentar-la i gaudir-la en carn pròpia.
Ressalta el paper de la dona com a principal transmissora de la tradició oral en general. Gaudiran també, a través de l’audició en viu, dels diversos exemples musicals, de les correspondències del repertori sefardita amb el repertori de la Península Ibèrica i amb les músiques de la conca mediterrània per a apreciar, encara més, aquesta bella, singular i rica tradició.
Per a això, no és necessari tenir coneixements previs de música, tan sols tenir ganes de gaudir. De gran interès per a estudiants d’Història, Filosofia, Filologies, Psicologia, Magisteri, Pedagogia, Musicologia, docents en ensenyament de tots els nivells, de conservatoris i afins, estudiants de disciplines musicals, músics professionals i no professionals, gestors i programadors culturals, interessats i professionals en general.
METODOLOGIA
Usem el repertori sefardita de tradició oral com a fil conductor, que guia als assistents a través de la seva audició, exercicis rítmics, cant i exemplificació.
El cant i la seva tècnica serà impartit d’una forma natural per a facilitar la interpretació d’aquestes melodies podent-los donar gràcia i naturalitat al mateix temps que una sonoritat natural.
Sempre en funció de l’entorn i espai, és ideal aconseguir una disposició circular en cadires, creant un cercle on tots els assistents tinguin contacte visual amb tots. Tot això perquè la participació sigui tan activa com sigui possible.
Encara que no és imprescindible, seria interessant que l’espai pogués tenir una acústica natural per a potenciar les veus.
Exercicis rítmics que poden fer-se amb instruments de percussió (si es tenen panderos, darbuka, etc.) o amb el mateix cos. Noció bàsica de pulsació, compàs i subdivisió. Pràctica de ritmes com Malfuf, Maksum, Chaibi, ambivalència de ritmes ternaris (3/4 i 6/8)…,
Es donaran nocions i tècnica bàsica de pandero o panderico (com sol dir-se en aquesta tradició).
REPERTORI
Explicació i exemples de les tres classes de cants: Cançó, Cobla i Romanç.
Audició i reconeixement de les maneres i escales musicals més recurrents en la música sefardita: Mostra d’una melodia senzilla (Arbolera) portada a les principals maneres usades. Repte de reconeixement…